Fan van een toetje? Nieuw onderzoek laat zien dat het eten van een toetje voor je hoofdmaaltijd helpt om minder calorieën te eten [1]. Hoe dit precies zit leg ik je uit.
Wat was er al bekend?
- Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat ons eetgedrag wordt beïnvloed door onze omgeving. Je bent bijvoorbeeld geneigd om meer te eten van grotere porties of als lekkernijen dichter bij staan.
Wat is er nieuw?
- De volgorde van je voedingskeuzes lijkt invloed te hebben [1]. Het interessante resultaat was dat de groep die aanvankelijk begon met een gezonde fruitsalade een stuk meer calorieën, gemiddeld 830 kilocalorieën at. Tegenover gemiddeld 582 kilocalorieën bij de groep die begon met een cheesecake.
Wat voegt dit onderzoek toe?
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat ons eetgedrag wordt beïnvloed door onze omgeving. We zijn bijvoorbeeld geneigd meer te eten van grotere porties [2], of als lekkernijen dichter bij staan [3]. Dit herken je waarschijnlijk vast zelf ook wel. Zodra je bij een feestje dichter in de buurt van de hapjes staat, eet je veel sneller van die lekkere snacks.
Aan de andere kant blijkt ook dat de omgeving ons kan helpen om gezondere keuzes te maken. We zijn bijvoorbeeld sneller geneigd te kiezen voor een gezondere snack wanneer deze meer voor handen ligt dan een ongezonde snack [3]. Het is hierbij wel belangrijk dat je het doel hebt om gezonder te eten.
Binnen het huidige onderzoek is gekeken of het uitmaakt hoe de volgorde van het aanbieden van een type maaltijd van invloed is op ons eetgedrag. Stel je gaat naar een lopend buffet en je biedt mensen eerst een toetje of eerst een hoofdgerecht aan. Maakt dat een verschil in of we gezondere keuzes maken?
Het onderzoek
Gedurende 4 dagen kregen 134 respondenten wisselende maaltijden aangeboden. Ze konden beginnen met een toetje of met een hoofdgerecht. Bij het toetje konden ze kiezen tussen een salade van vers fruit of een cheesecake. En bij het hoofdgerecht konden ze kiezen tussen kipfajitas met een bijgerecht van sla of fish and chips.
Even voor de goede orde: de cheesecake en de fish and chips bevatten de meeste calorieën.
Vervolgens waren de onderzoekers nieuwsgierig in welke situatie ze het meeste aten. Kies je bijvoorbeeld na een cheesecake voor een gezondere hoofdmaaltijd of liever toch voor de fish and chips?
Het bleek dat de respondenten die begonnen met de cheesecake vervolgens vaker kozen voor de kipfajitas met een bijgerecht van sla. De groep die begon met de fruitsalade koos vaker voor de fish and chips.
Het interessante resultaat was dat de groep die aanvankelijk begon met een gezonde fruitsalade een stuk meer calorieën, gemiddeld 830 kilocalorieën at. Tegenover gemiddeld 582 kilocalorieën bij de groep die begon met een cheesecake.
Een ander interessant resultaat is dat dit effect niet optrad wanneer het toetje na het hoofdgerecht werd gekozen. Oftewel de respondenten compenseerden niet voor de calorierijke hoofdmaaltijd.
Kanttekeningen onderzoek
Bij dit onderzoek zijn een aantal kanttekeningen te maken. Waaronder de volgende:
Ten eerste was het onderscheid in deze studie tussen gezond en ongezond makkelijk te maken. Maar stel je neemt een schaaltje met aardbeien met slagroom. Is dat dan bijvoorbeeld gezond? En stel, iemand denkt dat een recept redelijk gezond is, wat voor vervolgkeuze zou iemand dan maken?
Ten tweede kregen de respondenten per type maaltijd maar een beperkte keuze. Terwijl bij de meeste restaurants je keuze hebt uit veel meer recepten. Het is dan de vraag of hetzelfde effect zal optreden als binnen dit onderzoek naar voren kwam.
Ten derde gaat het hier om het eerste verkennend onderzoek van korte duur. Toekomstig onderzoek moet dit resultaat herhalen om meer duidelijkheid te geven.
Verder is het de vraag of het haalbaar is om mensen structureel eerst het dessert te laten kiezen voor het avondeten. Dit is nogal een verandering in eetpatroon wat weinig mensen gewend zijn.