Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          3 tips hoe je meer vooruitgang boekt in de sportschool

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
menukaart-calorieen
FIT.nl / Nieuws / Calorieën vermelden op de menukaart, moeten we dit willen?

Nieuws

Calorieën vermelden op de menukaart, moeten we dit willen?

Nieuws

Een recente studie laat zien dat je andere keuzes in het restaurant maakt wanneer de calorieën op de kaart vermeld staan. Nuttig of niet?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 6 februari 2019
Laatste update: 20 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Heeft zin om de hoeveelheid calorieën op de menukaart te zetten? Een recente studie van onderzoekers van de universiteit van Cornwell laat zien dat je andere keuzes maakt. Is deze methode interessant om toe te passen in restaurants?

Stel je voor: je gaat uit eten in een restaurant. Op de menu-kaart staat bij elk gerecht hoeveel calorieën er in zitten. Zorgt dit ervoor dat je tijdens je etentje minder calorieën binnenkrijgt? Het antwoord is: waarschijnlijk wel.

De onderzoekers verdeelden tijdens het onderzoek mensen in twee groepen. Beide groepen kregen dezelfde menu’s. Het verschil was dat de ene groep de menu’s kreeg met calorie-informatie en de andere groep niet. Wat bleek: Het bestellen van een menukaart met informatie over de calorieën, leidt inderdaad tot een lagere calorie-inname.

Opvallend is wel dat klanten wel minder calorieën bestelde in het voorgerecht. Maar het had geen invloed bij de dessert- of drankkeuze. Hier bleef de calorie-inname gelijk. Toch scheelt het gemiddeld 45 calorieën per gerecht. In vergelijking bij mensen die bestellen van een menukaart zonder aanvullende informatie. In 3 jaar tijd scheelt dit gemiddeld een halve kilo lichaamsgewicht. Dit ligt hoger voor mensen die vaker uit eten gaan.

Behalve de investering voor de nieuwe menu-kaarten zijn er geen nadelen voor de restaurants. Wel moet er met enige voorzichtigheid gekeken worden naar de onderzoeksresultaten. Het gaat hier om één van de eerste verkennende onderzoeken naar dit onderwerp met een relatief kleine onderzoeksgroep. Daarom kan niet gelijk gesteld worden dat er een duidelijk verband bestaat tussen het toevoegen van de calorieën op de menukaart en een andere energie-inname.

Moeten we dit wel willen?

Gezond eten en op onze voeding letten is hot, maar slaan we niet door? Calorieën tellen kan je zeker helpen om meer inzicht te krijgen in je eetpatroon, maar alleen calorieën tellen is waarschijnlijk niet de oplossing om succesvol af te vallen. Calorieën tellen heeft daarnaast zowel voor- als nadelen. Lees meer hierover in dit artikel.

Wil je weten hoe je wel succesvol afvalt? Lees dan dit artikel over gewoonteverandering door.

Maar begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat het goed is om bewust te zijn van je voeding. Maar moeten we nu ook calorieën gaan tellen als we een keertje uit eten gaan? Waarom dan niet bewust kiezen voor het gerecht dat je het allerlekkerst vindt? Om de dag erna wat meer op je voeding te letten. It’s all about balance, right?

Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Zouden jullie informatie willen hebben op de menukaart over hoeveel calorieën je binnenkrijgt? En waarom? Laat het me weten in een reactie.

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Onderzoek: Hoeveel gewichtsverlies weten de deelnemers van afslankprogramma’s op tv vast te houden?

    Onderzoek: Hoeveel gewichtsverlies weten de deelnemers van afslankprogramma’s op tv vast te houden?

    Door Erik Huizenga
  • Onderzoek: gewoonteverandering is effectief voor gewichtsverlies op lange termijn

    Onderzoek: gewoonteverandering is effectief voor gewichtsverlies op lange termijn

    Door Erik Huizenga
  • Onderzoek: avocado’s verminderen het hongergevoel bij mensen met overgewicht

    Onderzoek: avocado’s verminderen het hongergevoel bij mensen met overgewicht

    Door Erik Huizenga
  • Onderzoek: Moeite om met verleidingen om te gaan? Denk aan een leuke gebeurtenis in de toekomst!

    Onderzoek: Moeite om met verleidingen om te gaan? Denk aan een leuke gebeurtenis in de toekomst!

    Door Erik Huizenga

Referenties

[1]

Cawley, J., Susskind, A., & Willage, B. (2018). The Impact of Information Disclosure on Consumer Behavior: Evidence from a Randomized Field Experiment of Calorie Labels on Restaurant Menus (No. w24889). National Bureau of Economic Research.

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact