Heeft zin om de hoeveelheid calorieën op de menukaart te zetten? Een recente studie van onderzoekers van de universiteit van Cornwell laat zien dat je andere keuzes maakt. Is deze methode interessant om toe te passen in restaurants?
Stel je voor: je gaat uit eten in een restaurant. Op de menu-kaart staat bij elk gerecht hoeveel calorieën er in zitten. Zorgt dit ervoor dat je tijdens je etentje minder calorieën binnenkrijgt? Het antwoord is: waarschijnlijk wel.
De onderzoekers verdeelden tijdens het onderzoek mensen in twee groepen. Beide groepen kregen dezelfde menu’s. Het verschil was dat de ene groep de menu’s kreeg met calorie-informatie en de andere groep niet. Wat bleek: Het bestellen van een menukaart met informatie over de calorieën, leidt inderdaad tot een lagere calorie-inname.
Opvallend is wel dat klanten wel minder calorieën bestelde in het voorgerecht. Maar het had geen invloed bij de dessert- of drankkeuze. Hier bleef de calorie-inname gelijk. Toch scheelt het gemiddeld 45 calorieën per gerecht. In vergelijking bij mensen die bestellen van een menukaart zonder aanvullende informatie. In 3 jaar tijd scheelt dit gemiddeld een halve kilo lichaamsgewicht. Dit ligt hoger voor mensen die vaker uit eten gaan.
Behalve de investering voor de nieuwe menu-kaarten zijn er geen nadelen voor de restaurants. Wel moet er met enige voorzichtigheid gekeken worden naar de onderzoeksresultaten. Het gaat hier om één van de eerste verkennende onderzoeken naar dit onderwerp met een relatief kleine onderzoeksgroep. Daarom kan niet gelijk gesteld worden dat er een duidelijk verband bestaat tussen het toevoegen van de calorieën op de menukaart en een andere energie-inname.
Moeten we dit wel willen?
Gezond eten en op onze voeding letten is hot, maar slaan we niet door? Calorieën tellen kan je zeker helpen om meer inzicht te krijgen in je eetpatroon, maar alleen calorieën tellen is waarschijnlijk niet de oplossing om succesvol af te vallen. Calorieën tellen heeft daarnaast zowel voor- als nadelen. Lees meer hierover in dit artikel.
Wil je weten hoe je wel succesvol afvalt? Lees dan dit artikel over gewoonteverandering door.
Maar begrijp me niet verkeerd. Ik denk dat het goed is om bewust te zijn van je voeding. Maar moeten we nu ook calorieën gaan tellen als we een keertje uit eten gaan? Waarom dan niet bewust kiezen voor het gerecht dat je het allerlekkerst vindt? Om de dag erna wat meer op je voeding te letten. It’s all about balance, right?
Ik ben heel benieuwd naar jullie mening. Zouden jullie informatie willen hebben op de menukaart over hoeveel calorieën je binnenkrijgt? En waarom? Laat het me weten in een reactie.