In navolging van het interessante artikel over de invloed van focus op sportprestaties, schijn ik hierbij graag wat meer licht op de relatie tussen onze gedachten en fysieke ontwikkelingen. Welke rol spelen de gedachten bij de spiergroei? Is het mogelijk groter te worden zonder een gewicht aan te raken?
Het korte antwoord: Uit onderzoek blijkt dat dit wel degelijk mogelijk is. Het motorisch systeem is te trainen door specifieke bewegingen te visualiseren [1]. Door alleen aan de beweging te denken, kun je een beweging krachtiger uitvoeren, waardoor je uiteindelijk sterker bent. Het lijkt er echter niet op dat we daadwerkelijk ‘groter’ kunnen worden door deze techniek. Vooralsnog heeft wetenschappelijk onderzoek niet laten zien dat visualisatie met hypertrofie gepaard gaat.
De kracht van visualisatie
Klinkt het volgende niet aantrekkelijk?
Je leunt achterover in een stoel, sluit je ogen en ziet jezelf in gedachten halters met immens veel gewicht wegdrukken in de sportschool.
Speel deze film keer op keer op keer af in jouw hoofd en voor je het weet begint je lichaam gehoor te geven aan deze gedachtenstroom: je wordt sterker! Voor de mensen die deze dagdroom meermaals hebben meegemaakt, klinkt een dergelijk resultaat rooskleurig. Maar is deze ontwikkeling realistisch?
Een onderzoek uit 2004 toonde aan dat het mogelijk is om zonder fysieke training sterker te worden. De proefpersonen moesten hun hand op een platte ondergrond leggen. Vervolgens moesten ze zich inbeelden dat er zich een object aan de buitenkant van hun pink bevond. Daarna drukten ze vijf seconden in gedachten het object weg, waarna ze vijf seconden rust namen. Dit herhaalden ze 50 maal. De proefpersonen mochten niet fysiek de beweging uitvoeren, maar er dus alleen aan denken. Als je dit drie maanden lang, vijf dagen per week, vijftien minuten per dag doet, zal je pink daarna 35 procent sterker zijn. Als je de oefening in de praktijk nadoet, waarbij je dus daadwerkelijk je pink gebruikt, zal de pink 53 procent sterker worden [1].
Ik wist niet wat ik las. Het klinkt onwerkelijk dat je met visualisatie dergelijke fysieke resultaten kunt bereiken. Maar hoe komt dit precies?
De neuropsychologen die het experiment uitvoerden, verklaren zich nader. Het heeft allemaal te maken met ons motorisch systeem. De voornaamste reden voor de toename van spierkracht is de activering van motor units. Een motor unit is een verbinding tussen een motorische zenuw en een groep spiervezels. Besluit je een vinger te bewegen, dan schiet er een signaal direct naar de in de motor unit aangesloten spiervezels, waardoor een specifieke beweging mogelijk wordt gemaakt. Hoe efficiënter het signaal wordt bezorgd en ontvangen, hoe krachtiger de spier samentrekt. Simpel gezegd, hoe krachtiger we de spier kunnen aanspannen, hoe sterker we zijn.
Volgens de neuropsychologen is dit systeem te trainen door middel van visualisatie en dan in het bijzonder door in te beelden dat je de spier aanspant. Het is bijna alsof je je hersenen voor de gek houdt. De signalen worden hierdoor krachtiger en de coördinatie in de spier zelf verbetert [1].
Sterker worden en groter worden: een belangrijk verschil
Wat ik wil benadrukken, is het verschil tussen sterker worden en groter worden. Het onderzoek dat ik hiervoor noemde, toonde aan dat er een verandering in kracht verwezenlijkt kan worden door visualisatie. Hoe zit het dan met het groter worden van spierweefsel, oftewel hypertrofie, door het gebruik van eerder genoemde technieken?
Vooralsnog is dit verband nog niet aangetoond [2]. Echter uit mijn ervaring en die van vele andere sporters blijkt dat je wel degelijk beter traint als je aan de spier denkt die je traint. Dit leidt simpelweg tot een betere concentratie en focus op de spiergroep en je raakt minder snel afgeleid door andere sporters in de gym. Richt je dus zo veel mogelijk op de spier die je wil trainen, dan groei je vanzelf!
Dit artikel is geen vrijbrief…
Het is goed om te weten dat je door middel van visualisatie je spierkracht kunt vergroten. Dit is bijvoorbeeld goed nieuws voor sporters die geblesseerd zijn en zo nog enigszins in shape kunnen blijven. Aan de andere kant is dit geen vrijbrief om de komende maanden maar op je bank te gaan zitten visualiseren. Visualisatie kan je helpen, maar daadwerkelijke krachttraining is natuurlijk een veel betere basis. Al is het alleen al door het feit dat je er veel meer plezier uit kunt halen en beter en effectiever traint. Als je systematisch, frequent en verantwoord traint, gebruik dan enkele visualisatietechnieken om jouw trainingsresultaten te verbeteren. Waarom niet? Onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’! Denk er nog maar eens flink over na 😉
Een afbeelding zegt meer dan duizend worden.