Beginnende sporters worden vaak geadviseerd om te denken aan de spier die ze trainen. Uit recent onderzoek blijkt dat je ook spieren sterker worden door er alleen maar aan de beweging te denken.
De resultaten van een recent verschenen studie laten zien dat onze hersenen met mentale spelletjes in staat zijn om de daling van spierkracht zo veel mogelijk te reduceren tijdens perioden van inactiviteit door bijvoorbeeld ziekte of een blessure. Onderzoekers van de universiteit van Ohio vergeleken drie groepen: 1) een groep die vier weken een pols-hand-immobilisatie kreeg, 2) een groep die vier weken een pols-hand-immobilisatie kreeg met mentale beeldvorming van de training en 3) een controlegroep. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de groep die dácht aan training door mentale beeldvorming na vier weken ongeveer 50 procent meer spierkracht had dan de groep die niet trainde.
Wat betekent dit in de praktijk?
In de praktijk zeggen veel trainers dat je moet denken aan de spier die je traint. Uitgaande van de resultaten van dit onderzoek klopt deze theorie aardig goed. Ten eerste ligt je focus echt op het moment (in het ‘nu’) en ben je bezig met een specifieke oefening. Ten tweede activeer je mogelijk meer motorunits. Mogelijk leidt dit dus tot betere trainingsresultaten (spierkracht). Omdat het hier gaat om een relatief klein onderzoek, kun je niet direct stellen dat dit resultaat representatief is voor de werkelijkheid.
Referentie:
Clark, B. C., Mahato, N. K., Nakazawa, M., Law, T. D., & Thomas, J. S. (2014). The power of the mind: The cortex as a critical determinant of muscle strength/weakness. Journal of Neurophysiology, 112(12), 3219-3226. doi:10.1152/jn.00386.2014 [doi]
Geef een reactie