Elke week vragen we een professional in de sport- of fitnessindustrie naar zijn of haar dagelijkse riedeltje. Deze week vroegen we Iris Scholten. Ze doet aan powerlifting en niet zonder succes; momenteel is ze nationaal recordhouder op de squat en deadlift én op het totaal van de drie main lifts in haar gewichtsklasse.
Waar komt jouw gedrevenheid vandaan?
Merken dat je steeds een beetje sterker wordt, is wat mij drijft. Wat ik zo leuk vind aan powerliften is dat het resultaat van wat je doet heel goed meetbaar is. Als je aan het einde van een trainingsperiode van een aantal weken of maanden een testdag hebt of een wedstrijd draait en je kunt meer gewicht verplaatsen dan voorheen, dan geeft dat zo’n ongelooflijk goed gevoel. Powerliften heeft me daardoor ook heel veel zelfvertrouwen gegeven.
Voordat ik met powerliften begon deed ik al wel aan fitness, maar op een gegeven moment raakte ik mijn motivatie een beetje kwijt omdat ik het allemaal nogal doelloos begon te vinden. Toen ik ontdekte dat er in Nederland powerliftwedstrijden worden georganiseerd was mijn belangstelling meteen gewekt; de squat, bench press en deadlift – de drie powerlifts – waren namelijk altijd al mijn favoriete oefeningen. Met powerliften kun je hele concrete doelen voor jezelf stellen. Voor mij waren onder andere meedoen aan het Nederlands kampioenschap en 150 kg deadliften grote doelen. Als je een doel eenmaal hebt bereikt kun je jezelf weer een nieuw doel stellen. Je bent immers nooit sterk genoeg en er valt altijd weer wat bij te leren.
Soms zitten er natuurlijk ook dagen tussen waarop mijn motivatie wat minder is, bijvoorbeeld als ik een drukke dag heb gehad op mijn werk of als mijn hele lichaam pijn doet omdat ik net ben begonnen met een nieuw trainingsblok. Maar op zulke dagen denk ik altijd aan een wedstrijddag. De adrenaline die dan door je lijf gaat en de kick die je voelt als je een persoonlijk record verbreekt is echt met niets te vergelijken. Dat soort momenten zijn natuurlijk ook een enorme drijfveer.
Hoe ziet jouw trainingsschema eruit?
Meestal train ik vijf dagen per week met twee vaste rustdagen op zaterdag en zondag. Naarmate de wedstrijd dichterbij komt, train ik zes dagen per week.
Ik train elke competitielift twee keer per week in een upper body/lower body splitschema. Zo geef ik mijn spieren voldoende tijd om te herstellen voor de volgende training. Mijn training begint altijd met één van de competitielifts en daarna doe ik nog een aantal assistentieoefeningen om de competitielifts te ondersteunen. Deze oefeningen zijn zowel gericht op kracht als op hypertrofie en hebben als grootste doel om beter te worden in de drie competitielifts. De meeste van deze oefeningen voer ik uit op een lagere intensiteit en met een hoger aantal herhalingen. Cardio maakt geen onderdeel uit van mijn trainingsschema en dat vind ik helemaal niet erg.
Hoe verdeel jij je training(svolume) over de week?
Elke competitielift train ik twee keer per week: één zware sessie en één lichte sessie. Meestal begin ik op maandag met een lichte sessie om na mijn twee rustdagen in het weekend de week rustig te beginnen. Naarmate de week vordert worden mijn trainingen steeds zwaarder, terwijl ze gevoelsmatig juist lichter voelen, waarna ik in het weekend weer volledig kan opladen.
Wanneer ik aan het pieken ben voor een wedstrijd zit mijn trainingsschema ietsje anders in elkaar, al blijft de basis van upper body/lower body hetzelfde.
Wat eet jij op een trainings- en niet trainingsdag?
Wat ik eet hangt vooral af van hoe dicht ik bij een wedstrijd zit. Omdat powerliften een sport is met gewichtsklassen moet ik altijd de laatste vier à vijf weken voor de wedstrijd cutten. Tijdens dat soort weken probeer ik redelijk clean te eten om zo veel mogelijk te kunnen profiteren van de brand- en bouwstoffen die ik binnenkrijg. Gelukkig kan ik nog relatief veel eten als ik aan het cutten ben – ongeveer 2600 kcal per dag- maar ik kies er dan bewust voor om elke calorie zo goed mogelijk te besteden. Ook wel omdat ik iemand ben die niet gewoon een handje chips of een blokje chocola kan eten. Als ik iets openmaak, moet het gewoon in één keer op. Altijd al last van gehad, tot grote ergernis van mijn moeder. Het is dus beter als ik er gewoon niet aan begin. Al zou ik liegen als ik zeg dat ik nooit een cheatdag heb omdat de cravings me te veel zijn geworden, haha.
Als ik wat verder van de wedstrijd af zit, let ik iets minder op mijn voeding. Ik eet vaak hetzelfde, omdat ik weet dat ik dan voldoende, maar niet te veel binnenkrijg. Ik heb een hekel aan het tracken van mijn eten, dus ik kijk vaak gewoon hoe mijn lichaam reageert en pas daar mijn voedingspatroon op aan.
Meestal begin ik mijn dag met kwark met muesli, noten en pindakaas. Ik ben dol op brood, dus mijn lunch bestaat vaak uit twee of drie boterhammen. Omdat ik meestal vanuit mijn werk naar de sportschool ga en dus train rond etenstijd, drink ik voordat ik ga trainen nog een shake met havermout en proteïnepoeder en eet ik een banaan. Tijdens het trainen eet ik graag nog iets van fruit: appels en druiven zijn favoriet. Als ik om half 8 thuiskom zet ik een bakje in de magnetron, omdat ik op dat tijdstip echt geen zin meer heb om te koken. Ik prep altijd op zondag voor de hele week, meestal een curry met rijst of een lekkere pasta. Tussendoor eet ik dan nog wat kwark, Skyr, Griekse yoghurt, een eiwitreepje, wat noten, nog wat fruit, maar ook wel eens ijs, koekjes en chocola natuurlijk, haha.
Voor wat voor eten kan iemand jou ‘s nachts wakker maken?
Poeh, heb je even?
Als ik echt moet kiezen: een chocoladelavacakeje met Ben & Jerry’s chocolade fudge brownie-ijs. Caloriebom, maar zo lekker!
Wat is je favoriete trainingsmuziek?
Hardstyle of hardcore, haha. In elk geval iets met een lekkere beat en opzwepende melodie. Het is niet per se dat ik bepaalde muziek nodig heb om goed te kunnen liften, maar het helpt wel mee met de hype natuurlijk. Overigens vind ik het ook wel lekker om op wat harde rock/metal te trainen, zolang het maar niet van die langzame muziek is. Of hiphop, ook niet mijn ding, haha.
Hoe zorg jij voor een juiste balans tussen werk, rust en training?
In het weekend heb ik altijd twee dagen helemaal vrij van werk en training, dus dan slaap ik lekker uit, spreek af met vrienden en familie. Omdat mijn vriend ook fulltime werkt, hecht ik juist veel waarde aan het weekend. Dan vind ik het minder fijn om te trainen. Ik ga dan liever leuke dingen doen. Verder hoef ik niet echt veel maatregelen te treffen om een goede balans te houden. Ik heb plezier in mijn werk en in het trainen, dus dan kost het sowieso minder energie.
Wat zijn je huidige sportdoelen?
Het zou heel gaaf zijn om over een tijdje mee te doen aan het EK of WK. Daarnaast staan ook een 400 kg totaal en een triple bodyweight deadlift (ongeveer 170 kg) op mijn verlanglijstje. Nog genoeg leuke doelen dus!
Wat vind je nog meer leuk, naast sporten?
Dansen, koken, bakken, lekker bankangen en Netflix kijken. Af en toe een festival of feestje bezoeken vind ik ook leuk. Skiën vind ik ook super tof, maar doe ik jammer genoeg niet zo vaak omdat je dan meteen zo’n eind moet reizen. Ik zou later graag in een land willen wonen waar ze veel sneeuw hebben.
Wat is de belangrijkste tip die jij beginnende (kracht)sporters zou willen meegeven?
Als je voornaamste doel is om sterker te worden: focus op de compoundoefeningen en probeer die progressief te laden. In het begin maak je met elk schema makkelijk progressie. Als je maar consistent bent.
Om de stok door te geven: welke 3 mensen zouden wij moeten benaderen voor deze rubriek voor volgende week?
Om in de powerliftsferen te blijven: Ankie Timmers, Christophe Rebreyend en Pleun Dekkers.
Foto’s: Syco Fennema & Laura Hooijberg
Geef een reactie