Elke week vragen we een professional in de sport- of fitnessindustrie naar zijn of haar dagelijkse bezigheden. Deze week strikten we de inspirerende vegan CrossFit-atleet Jeremy Reijnders. Hij is een fanatieke student die zijn CrossFitcarrière combineert met zijn baan als personal trainer bij de Amsterdamse VoldelGym. Hoog tijd om deze fanatieke sporter eens te vragen naar zijn drive.
Waar komt jouw gedrevenheid vandaan?
Mijn gedrevenheid heeft eigenlijk een beetje een ontwikkeling gemaakt. Voorheen sportte ik vooral omdat ik het leuk vond. Toen ik wat serieuzer bezig ging met CrossFit wou ik echt de beste zijn. Momenteel is die instelling veranderd. Nu ben ik me bewust van de (naar mijn mening) negatieve impact die dierlijke producten met zich meebrengen op de planeet, het dierenwelzijn en de gezondheid. Daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen en een positieve invloed hebben. Dit wil ik doen door te laten zien dat het ook mogelijk is om topprestaties neer te zetten met een plantaardig voedingspatroon. Dus waar mijn gedrevenheid voorheen uit eigenbelang kwam, is dat nu veranderd naar iets wat buiten mezelf staat, een groter doel als het ware. Hierdoor merk ik ook dat het makkelijker is om bepaalde keuzes te maken op momenten dat ik er eigenlijk niet zo’n zin in heb.
Waarom heb de keuze gemaakt om plantaardig te gaan eten?
Nou, dat is een heel proces geweest. Voordat ik hier verder op in wil gaan wil ik even kwijt dat ik altijd dacht dat ik de laatste persoon op aarde zou zijn die een vegetariër, laat staan veganist, zou worden. Ik at maar al te graag vlees, vis, zuivel en eieren. Standaard drie keer per dag.
Los van dat was ik wel altijd geïnteresseerd in gezonde voeding. Voordat ik CrossFit deed heb ik altijd aan judo op topsportniveau gedaan. In de topsport is voeding misschien wel net zo belangrijk als het trainen zelf. Ik was altijd al bezig met het optimaliseren van mijn voedingspatroon om zo goed mogelijk te presteren. Ik was ervan overtuigd dat dierlijke producten noodzakelijk waren hierin. Daarom geloofde ik het ook niet toen ik voor het eerst hoorde dat je ook zonder dierlijke producten gezond kon zijn en laat staan er topsportprestaties mee kon leveren.
Dit hoorde ik voor het eerst na het zien van de documentaire ‘Forks over Knives’, wat mij triggerde om me er meer in te gaan verdiepen. Dat ben ik gaan doen; ik heb denk ik wel meer dan 100 video’s, documentaires, artikelen en boeken over plantaardig eten en een veganistische levensstijl bekeken. Want ik wilde dat heerlijke vlees niet zomaar van mijn bord halen. Nadat ik al deze nieuwe kennis had opgedaan was ik ervan overtuigd geraakt dat een (onbewerkt) plantaardig voedingspatroon mijn sportprestaties en gezondheid voor de lange termijn meer ten goede zou komen dan dat een voedingspatroon met dierlijke producten zou kunnen.
Interessant! Wat eet jij dan op een trainings- en niet-trainingsdag?
Ik probeer altijd een onbewerkt plantaardig voedingspatroon te volgen. Daarbinnen probeer in ieder geval aan de ‘daily dozen’ te komen. Dit is een soort checklist van bepaalde voedingsmiddelen die ik elke dag binnen wil krijgen. Je kunt hem vinden op de website nutritionfacts.org. Ondanks dat ik bewerkt voedsel zo veel mogelijk vermijd, wil dat niet zeggen dat ik af en toe een uitzondering maak voor een plantaardige burger, een reep chocola of een vegan Ben & Jerry’s.
Op een trainingsdag zou mijn voedingspatroon er als volgt uit kunnen zien:
Ik begin de dag bijna altijd met een groot glas water of (Hibiscus)thee met citroen en gember. Vervolgens maak ik vaak een grote smoothie-bowl. Dit is een smoothie met groente en fruit die ik in een bowl of kom giet en daar strooi ik dan toppings zoals muesli, noten en zaden overheen.
‘s Middags eet ik regelmatig gevulde wraps, een quinoasalade of gewoon een sandwich met hummus of pindakaas.
‘s Avonds verschilt mijn maaltijd wel vaak van dag tot dag, maar er gaat bijna geen dag voorbij dat ik geen zoete aardappelen eet of een heerlijke Indonesische curry met veel kruiden. Daarna maak nog geregeld bananenijs met bevroren bramen of soms ook een bakje soyayoghurt, waar ik eventueel ook wat toppings zoals muesli, noten of zaden aan toevoeg. Als ik tussendoor dan nog honger heb probeer ik dit te stillen met zo veel mogelijk fruit.
Voor wat voor eten kan iemand jou ‘s nachts wakker maken?
Nou liever word ik ‘s nachts niet wakker gemaakt, maakt niet uit voor welk eten. Maar als ik dan echt wakker gemaakt zou moeten worden, lust ik altijd wel een stukje pure chocola of een stuk watermeloen.
Wat zijn je huidige sportdoelen?
Momenteel heb ik me gekwalificeerd voor de CrossFit Regionals (Europese Kampioenschappen), waar ik samen met Team Punt Uit van VondelGym een poging ga wagen om ons te kwalificeren voor de CrossFit Games (Wereldkampioenschappen). Mijn langetermijndoel is om me uiteindelijk ook als individueel te plaatsen voor deze CrossFit Games.
Wat vind jij het leukste onderdeel van CrossFit en waarom?
Het leukste aan de CrossFitsport is dat het zo divers is, hierdoor doe jij bijna nooit dezelfde training en raak je niet snel verveeld. Ook vind ik het zo tof dat iedereen op zijn eigen niveau mee kan doen. Waardoor iedereen in principe samen kan trainen en op zijn eigen manier de juiste trainingsprikkel krijgt.
Ik train 6 tot 7 dagen in de week en ook regelmatig 2 keer per dag. Maar er zit wel een verschil tussen een zware trainingsdag en een lichte dag. Zo probeer ik op een lichte trainingsdag of een rustdag toch altijd wel iets van actieve recovery te doen zoals fietsen, wandelen of stretchen. Wel ben ik van mening dat het aantal uur dat iemand traint niet altijd wil zeggen hoe ‘goed’ of ‘dedicated’ iemand is. Dit is tot slot van rekening maar één factor binnen het complete plaatje van training, slaap, voeding, stress en mindset. Je kan 20 uur in de week trainen, maar als je de rest verwaarloost, dan kan iemand die ‘maar’ 10 uur in de week traint en daarnaast wel werkt aan die andere factoren meer progressie boeken.
Hoe verdeel jij je trainings(volume) over de week?
Dit is iets waar ik nog steeds moeite mee heb. Ik probeer het volume van week tot week geleidelijk op te bouwen met kleine stapjes. Ik ben er eigenhandig achter gekomen dat het eigenlijk altijd beter is om liever iets te weinig te doen, dan een keer iets te veel. Dit zal je op de lange termijn in mijn ogen het verste brengen. Het belangrijkste hierin is denk ik ook om te leren luisteren naar je lichaam, maar dit iets wat elke topsporter door de jaren heen blijft ontwikkelen.
Wat is je favoriete trainingsmuziek?
Ik hou van heel veel verschillende soorten muziek, zolang het me een goede vibe geeft ben ik al snel tevreden. Een playlist die ik dan ook vaak draai op Spotify is de ‘moodbooster’.
Als je kijkt naar je werk: waar haal jij de meeste uitdaging uit?
Als coach kom je heel veel verschillende mensen tegen en voor de een werkt een bepaalde tip wel, maar voor de andere totaal niet. Daarom blijft het altijd een uitdaging om voor iedereen een manier te vinden om bepaalde oefeningen uit te leggen en te corrigeren.
Hoe zorg jij voor een juiste balans tussen werk, rust en training?
Een perfecte balans zal ik denk ik nooit krijgen haha. Momenteel vind ik het bijvoorbeeld heel moeilijk om mijn rust in te plannen, maar ik begin me (nu pas!) langzaam te realiseren dat het inplannen van rust net zo belangrijk is als het trainen zelf. Ook realiseer ik me steeds beter dat als ik bijvoorbeeld met mijn school niet lekker loop dit ook weer effect heeft op mijn trainingen en zo eigenlijk alles met elkaar in verband staat.
Natuurlijk streef ik wel ik wel naar een goede balans en zit er gelukkig ook wel progressie in. Een aantal dingen die mij hebben geholpen zijn om dagelijks eventjes te mediteren (ik gebruik zelf de app ‘Headspace’), hierdoor merk ik dat ik wat meer rust en wat bewuster door de dag heen ga waardoor minder snel afgeleid word. Ook schrijf ik dagelijks een ‘daily journal’ (daarvoor gebruik ik de ‘Five Minute Journal’) waardoor ik wat meer perspectief krijg en beter richting kan geven aan de dingen die ik doe.
Wat is de belangrijkste tip die jij beginnende CrossFitters zou willen meegeven?
Dit is een tip die ik ook eigenhandig heb moeten ondervinden. En dat is “drop the ego”. In het begin wil je eigenlijk zo snel mogelijk met zo veel mogelijk gewicht trainen en koste wat het kost de workout sneller doen dan je buddies. Hierdoor gaat de kwaliteit van bewegen erop achteruit en ben je meer vatbaar voor blessures. Probeer de kwaliteit altijd voor de kwantiteit te stellen, vergelijk je resultaten niet te veel met anderen, focus voornamelijk op jezelf en heb geduld. Dan komen de zware gewichten en snelle workouts vanzelf!
Welke 3 boeken zou jij ons sowieso aanraden om te lezen?
Ik zou eigenlijk maar 1 boek aanraden, om deze 3 keer opnieuw te lezen. “How not to Die” van Dr. M. Greger. Het is een boek waar op basis van wetenschappelijk onderzoek wordt uitgelegd hoe je ziektes kan voorkomen én behandelen aan de hand van voeding en lifestyle. Hierin wordt het plant-based dieet uitgelegd en onderbouwd met heel veel handige tips en tricks waar ik dagelijks gebruik van maak.
Om de stok door te geven: welke 3 mensen zouden wij moeten benaderen voor deze rubriek?
- Puru Schout, een van de meest gespierde, humble en behulpzame personen die ik ken. Een competitieve (plant-based/vegan) bodybuilder met een mooie missie.
- Leonore Verhijen, een hele toffe vrouwelijke (vegan) bodybuilder die recent nog meedeed aan het NK en ook een mooie missie heeft.
- Nienke van Overveld, een van de beste vrouwelijke Nederlandse CrossFitters die enorm hard werkt om de beste versie van zichzelf te worden en een mooi verhaal heeft.