Goed beschouwd is het best raar. Dat we sporten bedoel ik. Heb je ooit een haas gezien die ? voor z?n lol- rondjes rende door het weiland? Of een leeuw die zich optrekt aan een boom op de savanne? Nee, dieren zijn liever lui dan moe. Die werken alleen als het moet. Voor bijvoorbeeld eten, om te vluchten of om te migreren naar betere plekken. Logisch, want waarom zou je energie uitgeven als dat geheel nutteloos is? Dat kan je beter bewaren voor de juiste momenten. Toch doen wij mensen het anders. Maar waarom?
Geen dier rent zich rot voor z?n plezier. Dat wij sporten is dus eigenlijk best raar. Dat vindt ook mijn bevlogen collega Midas Dekkers (waar ik stiekem heimelijk tegenop kijk). In zijn boek ?Lichamelijke Oefening? maakt hij sport met de grond gelijk. Tja, ik ben het daar wel mee eens. Gedeeltelijk dan.
Het is toch ook raar dat we op een loopband rennen, minutenlang, en geen ene centimeter opschieten? Totaal zinloos! Tenminste, als het ongezond zou zijn.
En precies hierin ben ik het niet met Dekkers eens. Hij beweert dat sport ongezond is. Maar dat ligt naar mijn idee iets genuanceerder. Sport is zeker wel gezond. Als je er niet in doorslaat dan, zoals topsporters. Maar dat terzijde. Sport is gezond, lekker en leuk.
Sporten verhoogt de kans op voortplanting
En dat niet alleen. Sport is biologisch gezien ook goed voor kans op beter nageslacht. Al was het alleen om je kans op een betere partner te vergroten.
Wie sport, ziet er beter uit. En wie er beter uitziet heeft meer kans op een mooie, gezonde partner. En dus op nageslacht van betere kwaliteit. Bovendien bestaat de kans dat je die partner treft op de sportschool. Dan heb je twee vliegen in één klap. Volg je het nog?
Het zit hem alleen niet echt in het wel of niet sporten. Van nature sporten we niet. Dat klopt. En juist dat is het punt. Of nee. Wat écht het punt is, is onze maatschappij. Waarin het eten ons figuurlijk zo ?de bek in vliegt?. Daar hoeven we vrijwel niets voor te doen. Fysiek gezien dan. Misschien is sporten een indirecte oplossing om toch in onze natuurlijke behoeftes te voorzien. Namelijk: bewegen, de competitie aangaan en onze oerdriften de vrije loop geven.
Meer ‘oer’
Sporten helpt, maar is wat mij betreft niet de oplossing. Er mag best wat meer ?oer? terugkomen bij de mens. Want tegenover enkele luttele trainingsuurtjes staan vaak urenlang zitten achter je bureau. Vaak met de stimulatie van een scherm (laptop, televisie, smartphone etc.). In veel gevallen móet dat zelfs om brood op de plank te krijgen. Als we niet oppassen, sterft Homo Sportivus uit en maakt plaats voor Homo Social Media en denken we vooral in emoticons. Dat wil toch niemand? Volgens mij moeten we meer bewegen. Een actieve, fysieke levensstijl is gewoon heel belangrijk. Daarvoor hoef je je niet perse in trainingspak te hijsen.
Een half uurtje ?bewegen? per dag is niet voldoende. Het probleem is dat we niet meer willen. Of kunnen. We vervelen ons liever achter de pc dan dat we in de benen gaan. Want Facebook ? of welk ander medium ook- prikkelt. En dat geeft endorfines, net als sporten. Terwijl het veel minder moeite kost. Verder pleit ik voor bewegingskansen op het werk. Kijk eens naar Google. Daar kan je je tussen de bedrijven door even lekker op de loopband uitleven. Heerlijk!
Helaas is het overal nog niet zo ver. En blijf ook ik hunkeren naar mijn sport uurtje. Waar ik me even heerlijk kan uiten. Nog niet eens om gespierd en slank door het leven te gaan. Maar vooral om een rem te zetten op mijn actieve brein. Die wel tot rust móet komen als ik sport. Er zitten namelijk heel wat voordelen aan dat sporten ;). Daarover de volgende keer meer.
“Het is toch ook raar dat we op een loopband rennen, minutenlang, en geen ene centimeter opschieten? Totaal zinloos! Tenminste, als het ongezond zou zijn.”
Weet je zeker dat je deze uitspraak in het artikel goed interpreteerd? Jij denkt dat Midas zegt dat het ongezond is. Kijk nog eens goed.
“Totaal zinloos! Tenminste, als het ongezond zou zijn.”
Hij weerlegt zijn “zinloos” uitspraak met een tegenstelling. “Zinloos ALS het ongezond zou zijn.”
Met andere woorden, het zou alleen zinloos zijn als het ongezond was… wat het dus niet is.
Goed opgemerkt Arthur! Het lijkt nu inderdaad verwarrend door de opmaak van het artikel. De uitspraak die je noemt is van mezelf en niet van Midas Dekkers. Midas schrijft dat sporten zinloos is. Ik ben dat met hem eens, tenminste als het ongezond zou zijn. Maar dat is het dus niet. Lekker blijven sporten dus!