Het eind van 2018 is in zicht. Traditioneel blik ik elk jaar terug op de voedingstrends van het jaar. Wat hield ons dit jaar bezig? Waar gingen de discussies over? Bij deze mijn top 10 van 2018.
Inhoudsopgave
10. Lectine
Een grote hype in Amerika die is overgewaaid naar Nederland. Cardioloog en hartchirurg Steven Gundry waarschuwt ons voor lectine. In zijn nieuwe boek ‘The plant paradox’ schrijft hij over de gevaren van dit stofje. Lectine is een plantaardig eiwit. Het behoort tot de plantengifstoffen. Dit zijn gifstoffen die van nature voorkomen in bepaalde planten. Maar is Lectine nou echt zo slecht voor ons? Je leest het in dit artikel over lectine.
9. Nationaal preventie akkoord
23 november is het nationaal preventieakkoord gepubliceerd. Het doel van dit akkoord is om Nederland gezonder te maken. Dit door verschillende afspraken omtrent voeding, alcohol en roken. Ondanks de waarschijnlijk goede bedoelingen van de overheid is er al veel commentaar op dit akkoord. Zo zou de voedingsmiddelenindustrie te veel inspraak gehad hebben in het akkoord. Daarnaast zijn de afspraken mogelijk niet sterk genoeg. Uit onderzoek van het RIVM blijkt namelijk dat de doelen van het akkoord op deze manier niet gehaald gaan worden.
8. Kankerpreventie
Mei dit jaar zijn de nieuwe richtlijnen voor kankerpreventie gepubliceerd. Het rapport was gebaseerd op honderden wetenschappelijke studies. De onderzoekers concluderen hieruit dat 40% van de kankergevallen voorkomen kunnen worden. Uiteraard zijn er geen garanties. Maar de richtlijnen kunnen de kans op kanker wel verlagen. Lees meer hierover in dit artikel over de kans op kanker verkleinen.
7. Voeding als behandeling
Geen pillen, maar een gezonde leefstijl als behandeling en ter voorkoming van ziekte. De vereniging arts en voeding die zich hier voor inzet is al in 2016 opgericht. Toch heb ik het idee dat dit jaar deze wijze van behandeling meer aandacht heeft gekregen. In plaats van een pilletje voor je hoge cholesterol of bloeddruk eerst je voeding aanpassen. Of diabetes type 2 omkeren door meer te bewegen en af te vallen. Het zijn voorbeelden van een gezonde leefstijl als behandeling. Een mooie ontwikkeling van onze gezondheidszorg.
6. Groentepizzabodems en peulvruchtenspaghetti
Ze waren dit jaar niet aan te slepen. En het assortiment wordt steeds groter! Ik heb het over bloemkoolpizza’s, broccolirijst, courgetti en linzenpasta. Voor steeds meer koolhydraatrijke producten komt een alternatief. Waarom ik zo enthousiast ben over deze producten? Ze helpen je om gemakkelijker meer groenten binnen te krijgen!
Daarnaast zijn ze over het algemeen lager in energie en rijk aan vezels. Ze kunnen dus helpen bij het afvallen of bij een koolhydraatbeperkt dieet. Maa let op: check voor de zekerheid wel het etiket voor de voedingswaarden. Zo bevatten pizzabodems van groenten nog steeds veel calorieën omdat het maar voor een deel uit groenten bestaat.
5. Minder alcohol
Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Bijna de helft van alle bierdrinkers kiest bewust voor bier met minder alcohol. De verkoop van alcoholvrij bier is dit jaar met een kwart gestegen. De toenemende populariteit van alcoholvrije dranken komt door de bewustwording van de consument. De nadelige effecten van alcohol worden steeds duidelijker. Daarnaast wordt het aanbod alcoholvrij bier steeds breder. Het gebruik van alcoholvrije wijn loopt nog wat achter. Maar wie weet gaan we in 2019 allemaal over op de wijn zonder alcohol.
4. Energiedrank in de ban
Als er dit jaar ergens veel over gediscussieerd werd was het wel het gebruik van energiedrankjes. En dan met name het gebruik van kinderen. Dit komt omdat er steeds meer duidelijk wordt hoe ongezond deze dranken zijn. Ze kunnen leiden tot een overbelasting van het hart en fatale hartritmestoornissen. Ook de ontwikkeling van het zenuwstelsel bij kinderen kan negatief worden beïnvloed door deze dranken.
Artsen riepen dan ook op tot een verbod van het verkopen van energiedrank aan kinderen. Veel supermarkten gingen hierin mee. Zo verkopen Aldi en Lidl geen energiedranken aan kinderen onder de 14 jaar.
3. Red de diëtist
2018 is het jaar dat de diëtist in opstand komt tegen de zorgverzekeraars. Er wordt namelijk flink bezuinigd op de diëtist vanuit de zorgverzekering. Ondanks dat er steeds meer aandacht is voor voeding als medicijn. Het is bewezen dat elke euro die wordt uitgegeven aan diëtetiek de staatskas 63 euro oplevert. Toch is het uurtarief van de diëtist al 10 jaar niet meer veranderd. De recente nieuwe contracten waren de laatste druppel. Telefonische consulten en indirecte tijd die niet meer vergoed worden.
Daar komt nog eens bovenop dat je verplicht bent om de klanttevredenheid te onderzoeken, die de diëtist zelf moet betalen en in haar eigen tijd moet uitvoeren. De diëtist komt in opstand. Evenals fysiotherapeuten en logopedisten. De zorg is ziek. Ik hoop dat ik volgend jaar kan terugblikken op een flinke verandering in het huidige zorgsysteem. ]
2. Pioppi dieet
Sinds de uitzending in oktober van het programma ‘De dokters van morgen’ over het Pioppi-dieet was heel Nederland weer in rep en roer. Moeten we allemaal gaan eten als de inwoners van het dorpje Pioppi in Italië? Het boek over het Pioppi dieet stond na de uitzending in ieder geval al snel in de bestseller lijst. Maar of dit boek aansluit bij het daadwerkelijke eetpatroon in Pioppi? Mijn mening lees je in dit artikel over het Pioppi-dieet.
1.Plantaardige voeding
De nationale week zonder vlees, meatless monday, de laatste campagne van het Voedingscentrum. De afgelopen jaren was er al veel aandacht voor een plantaardig eetpatroon. En ook dit jaar is er volop aandacht aan besteedt. De impact van een eetpatroon met veel vlees op gezondheid en milieu wordt steeds duidelijker. De voordelen van een plantaardig eetpatroon worden steeds meer belicht. Het aantal mensen dat vegetarisch of zelfs veganistisch eet neemt toe. Een trend die ik verwacht dat ook in 2019 zal voortzetten.
Dit was mijn top 10 van voedingstrends in 2018. Ik ben erg benieuwd wat jou dit jaar heeft bezig gehouden. Laat het me weten in een reactie.