Inloggen FIT Premium
  • Terug
  • Artikelen
  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact

FIT.nl

Alles over krachttraining, voeding en leefstijl

  • Wetenschappelijk onderbouwd
  • Website van het jaar 2021
  • ★ Trustpilot 9,6 / 10
Menu
FIT.nl
  • Terug
  • Artikelen
          • Afvallen
          • Cardio
          • Herstel
          • Krachttraining
          • Mindset
          • Professionals
          • Spiermassa
          • Voeding
          • Voedingssupplementen

          Hoe kun je genieten van het kerstdiner zonder aan te komen?

          Hoeveel calorieën heb ik nodig per dag?

          Bierbuik: bestaat het en hoe kom je er vanaf?

          Waarom afvallen vaak veel complexer in elkaar zit dan veel diëten ons doen geloven

          7 fitnessoefeningen voor hardlopers

          Hardlopers presteren beter door extra krachttraining

          Intervaltraining: hoe pak je dit het beste aan?

          6 tips voor sporten in de kou

          Hoe lang moet ik rusten tussen de trainingen?

          Is minder lang in bed liggen de oplossing tegen slapeloosheid?

          Vergroot stress de blessurekans?

          Welk tijdstip is het beste voor je training? Ochtend of avond?

          Onderzoek: hip thrust vs squat voor grotere billen [update]

          Maakt de volgorde van oefeningen uit voor kracht & spiermassa?

          15 dingen die ik had willen weten toen ik begon met trainen

          Hoe doorbreek je een plateau?

          Hoe stel ik goede en realistische doelen?

          Wanneer fit zijn een obsessie wordt

          Hoe je boodschappenkar je meer doet uitgeven

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Genieten van versterkte muziek tijdens het sporten

          Waarom bewegen goed kan helpen bij overeten

          Coachen op zelfeffectiviteit: cruciaal voor gewichtsbehoud

          Heb ik aanleg voor overgewicht? Wat is hierover waar?

          Hoe krijg ik meer symmetrie in mijn fysiek?

          Word je net zo gespierd met eigen lichaamsgewicht?

          Hoe snel verlies je spiermassa en spierkracht?

          Is plantaardig eiwit net zo goed voor spieropbouw?

          Hoe nauwkeurig is het bijhouden van je voeding?

          Milieubewust eten? Kies je groente en fruit slim

          5 meest gestelde vragen over koffie

          Is het belangrijk om elektrolyten aan te vullen tijdens de inspanning?

          Kun je creatine en cafeïne combineren?

          Supplementgebruik onder jongeren: wat je moet weten

          5 redenen waarom je geen pre-workout moet kopen

          4 redenen waarom je geen fatburners moet kopen

  • Tools
    • Fitnessoefeningen [video]
    • Gratis voedingsschema
    • Fitnessschema
    • Begrippen
  • Podcast
    • Podcast voor consumenten
    • Podcast voor professionals
  • Recepten
    • Alle gezonde recepten
    • Vegetarische recepten
    • Vegan recepten
    • Koolhydraatarme recepten
  • Shop ACTIE
  • Over ons
    • Over ons
    • Vacatures
    • Adverteren
    • Nieuwsbrief
    • Contact
InloggenFIT Premium
voedingsetiket-hardlopen
FIT.nl / Blog / Aantal minuten hardlopen op het voedingsetiket?

Blog

Aantal minuten hardlopen op het voedingsetiket?

Blog

Verpakking van eten dat aangeeft hoe lang je moet bewegen voor je de calorieën weer kwijt bent. Iets voor jou?
Neeke Smit
Auteur: Neeke Smit, BSc.Sportdiëtiste & personal coach
Gepubliceerd: 26 april 2016
Laatste update: 27 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Deel nu

twitter facebook whatsapp email

Verpakking van eten dat aangeeft hoe lang je moet bewegen voor je de calorieën weer kwijt bent; zou jij minder eten als je wist hoe lang je moet bewegen voordat je dat koekje verbrand hebt? 

Shirley Cramer, Chief Executive van the Royal Society of Public Health van het Verenigd Koninkrijk, onderzocht het idee onder consumenten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat 44% het lastig vindt om de informatie op etiketten te begrijpen [1].

Het huidige etiket

Over het algemeen is de informatie op een etiket redelijk simpel. Het geeft de hoeveelheid van een voedingsstof aan. Vaak per 100 gram of 100 milliliter en per portie. Op basis van de gemiddelde aanbevolen behoefte wordt aangegeven in welke mate het product hierin voorziet. Maar waarom geeft 44% dan aan dat ze het lastig vinden om etiketten te lezen?

Activiteit en bijbehorende verbranding

Ik vermoed dat dit komt doordat het getal veel personen weinig zegt. Het aangeven van de benodigde inspanning om iets te verbranden, zal mogelijk meer duidelijkheid scheppen. Je wordt je er namelijk bewuster van hoe lastig het is om energie weer te verbruiken. Twee voorbeelden: 

“Als ik dit koekje eet, moet ik 35 minuten bewegen om deze te verbranden.”

 

“Als ik dit koekje eet, krijg ik 102 kcal binnen, dat is 5% van mijn dagelijkse inname.”

Wanneer zou jij geneigd zijn om dat koekje te laten staan? Als je kiest voor optie 1 ben je zeker niet de enige. Meer dan de helft van de respondenten, namelijk 53%, geeft aan dat informatie over de benodigde activiteiten voor het verbranden van een product de voedselkeuze of activiteiten zal beïnvloeden [1]. 

Nadelen

Helaas zitten er aan dit systeem niet alleen maar voordelen. Ten eerste bestaat er een verschil tussen mensen in de hoeveelheid calorieën die ze met beweging of sport verbranden. Hoeveel jij verbrandt met een activiteit is van meerdere factoren afhankelijk, waaronder je gewicht. Dat getal zal dus net als de gemiddelde dagelijkse behoefte niet voor iedereen kloppend zijn. Daarnaast is dit advies alleen gericht op calorieën en niet op de gezondheid. Het kan dan lijken alsof je beter een koekje kan nemen dan een handje noten omdat noten meer calorieën bevatten.

Mijn mening

Zelf denk ik dat het aangeven van hoe lang je moet bewegen om iets te verbranden zeker kan bijdragen aan de strijd tegen obesitas. Ik ben van mening dat het waardevol kan zijn om inzicht te geven in de tijd die het kost om een product te verbranden door sport of beweging. Echter is het de vraag of je dit via een etiket wil overbrengen of ook op andere manieren. Denk aan voorlichtingen – niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen.  Daarnaast blijft het belangrijk informatie te verstrekken over de voedingswaarde. Ik denk dat een combinatie van deze twee methoden, mogelijk nog in combinatie met het Vinkje of het stoplichtsysteem de meest optimale manier is. Op dit moment is het voor veel consumenten lastig om een gezonde keuze te maken in de supermarkt. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over het kiezen en sturen van productkeuze. Omdat productkeuze van belang is voor de gezondheid van veel Nederlanders dient hier goed op ingezet te worden door partijen zoals het Voedingscentrum en het Vinkje. Hoe maken we het de consument makkelijker om een gezondere keuze te maken? Heb jij een idee? Laat het hieronder weten in een reactie.

Auteur
Neeke Smit
Sportdiëtiste & personal coach
Geschreven door: Neeke Smit, BSc.
Neeke is (sport)diëtist (officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister Paramedici) & gecertificeerd trainer bij FIT.nl. Haar doel is om jou te helpen zo gezond mogelijk te leven. Zonder restricties, zonder onzin en op een leuke manier. Ze is allergisch voor fabeltjes en hypes over voeding en voorziet je graag van de laatste inzichten over een gezonde leefstijl. Neeke besteedt haar vrije tijd het liefst op de kop tijdens paaldansen of yoga. Of tot rust komend in de natuur met een rondje hardlopen of wandelen met haar hond. Waar je haar 's nachts voor wakker mag maken? Pindakaas! ❤️Lees hier meer over de missie van FIT.nl.

Andere artikelen voor jou

  • Het ‘Ik kies bewust logo’ verdwijnt

    Het ‘Ik kies bewust logo’ verdwijnt

    Door Erik Huizenga
  • 5 oefeningen voor strakkere billen

    5 oefeningen voor strakkere billen

    Door Liliën Kuldip Singh
  • Onderzoek: ‘supplementen vergroten de kans op zaadbalkanker’

    Onderzoek: ‘supplementen vergroten de kans op zaadbalkanker’

    Door Jeroen van der Mark
  • Te veel zout is een onderschatte doodsoorzaak

    Te veel zout is een onderschatte doodsoorzaak

    Door Laura Louwes

Referenties

[1]

Cramer, S. (2016) Food should be labelled with “activity equivalent” calorie information. Gepubliceerd op 7-04-2016. British Medical Journal. Geraadpleegd via http://www.bmj.com/company/wp-content/uploads/2016/04/food-labels.pdf

Reacties/Reviews

    Geef een antwoord Reactie annuleren

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Reacties zijn niet bedoeld voor persoonlijke vragen, stel deze vragen aan onze deskundigen op het forum.

  1. Linda zegt

    26 april 2016 om 10:26

    Voor mijn gevoel is het dweilen met de kraan open, net als het vinkjes systeem. Het probleem zit hem in a. dat mensen systematisch te veel eten en b. dat mensen geen weet (willen) hebben van dat te veel eten slecht is. Ik ben het eens met de voorlichting, en ik vind dat er minder slecht en verleidend voedsel aangeboden moet worden.

    Beantwoorden
  2. Avatar fotoKapteyn zegt

    26 april 2016 om 10:41

    Zou inderdaad een prettige vermelding zijn! Wat ik persoonlijk een groter punt vind is de prijzen van sommige voeding. Friet in onze kantine bijvoorbeeld, 76 cent. Een bakje salade €2,25. Vreemd dat het meerendeel voor friet kies, nee niet bepaald. Met name voor de jeugd die niet zo veel te bestenden heeft kan ik me voorstellen dat een frikandelbroodje van €1 sneller gekocht wordt dan een salade van €4. maar goed dat is een discussie die redelijk buiten dit artikel valt 🙂

    Beantwoorden
  3. Hans van der Mark zegt

    30 april 2016 om 08:35

    Elke sport heeft zijn eigen dynamiek en calorieën verbruik. Sportclubs zouden voorlichting over voeding moeten geven aan hun sportende leden.
    Individuele sporters krijgen pas behoefte aan goede voorlichting wanneer ze in wedstrijd en clubverband gaan mee doen. Overgewicht is dan een belemmering om te presteren. Het alleen lezen van etiketten is niet voldoende.
    Bij hardlopen ga je sneller lopen als je mager wordt (blijft). Kennis over voeding moet ook praktisch kunnen worden toegepast. Een ideaal gewicht zonder een ander uitdagend perspectief is erg moeilijk te continueren.

    Beantwoorden

Contact & adres:

Europaweg 8
9723 AS Groningen
T: 0502111871

Algemene voorwaarden
Recht op persoonsgegevens
Cookie verklaring
Privacyverklaring

Persoonlijk advies

Heb je een vraag over sport of voeding? Stel dan jouw vraag in de FIT-community. Hier staat ons team van experts klaar om jou te helpen met al je vragen.

Wil je 1 op 1 persoonlijk advies? Dan kun je bij ons terecht voor online coaching. Onze experts staan klaar om je te helpen.

Belangrijk

Deze site geeft geen medisch advies. Wanneer je gezondheidsklachten hebt raden wij je te allen tijde aan contact op te nemen met je huisarts (of eventueel specialist).

fitnl-logo
  • FIT-shop
  • Over ons
  • Contact