De smartphone is niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. We staan er mee op en gaan er mee naar bed. Je telefoon en apps inzetten ten behoeve van je quantified self (zelfmeting) is dan ook helemaal hot. Maar wat zijn nou echt apps die je écht helpen met je gezondheid? In dit artikel geef ik je mijn top 5!
Inhoudsopgave
5. Sleep Cycle
Slaap is een essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Sleep Cycle is een app die je slaapgedrag in de gaten houdt. Het registreert je slaap en probeert je vervolgens op het meest ideale moment te wekken. Het idee is dat je je tijdens de ene slaapfase meer beweegt dan in een andere slaapfase. Je stelt in hoe laat je wakker wilt worden en Sleep Cycle kijkt dan in een halfuur voorafgaand aan de ingestelde tijd of je je in een lichte slaapfase bevindt. Op dat moment gaat een subtiel muziekje af waar je vanuit je lichte slaapfase makkelijk van wakker wordt. Hierdoor wordt je prettiger wakker dan wanneer je je in een diepre slaap zou bevinden. De applicatie houdt automatisch je slaapgegevens bij. Je ziet niet alleen hoe je hebt geslapen, maar ook hoe lang.
Download de app via de Appstore of via Google Play.
4. Nike Running
Ik ben al jaren een groot fan van hardlopen. Zo veel verschillende routes ik heb gelopen, zo veel verschillende apps heb ik al gebruikt. Mijn favoriet is de app “Running” van Nike. Bij het lopen kan je kiezen voor een basic run of je doel invullen. Stel in hoe ver je wil lopen, hoe lang je wil lopen of hoe snel je wil lopen. Vervolgens houdt de app het tijdens je run in de gaten. Daarnaast kan je niet alleen buiten, maar ook binnen op de loopband gebruik maken van deze app. Tijdens je run krijg je feedback over je afstand, snelheid en tijd. In de startpagina zie je een overzicht hoe ver en hoe vaak je hebt gelopen en wat je gemiddelde snelheid is. Je kan je vrienden uitdagen om te kijken wie het verst loopt en aan het einde van je run kan je een overzicht delen via social media. Een nadeel van deze app? De kant-en-klare trainingsschema’s voor 5, 10, 21,1 en 42,2 km zijn naar mijn mening niet realistisch. Ik heb mezelf behoorlijk overtraind in mijn voorbereiding voor de halve marathon. Ik zou deze optie dan ook links laten liggen. Wat nog wel leuk is? Je kan je tijdens je run laten aanmoedigen via social media. Bij elke like krijg je gejuich te horen, wat mij toch extra heeft gemotiveerd tijdens mijn halve marathon vorig jaar.
Download de app via de Appstore of via Google Play.
3. Aqualert
Veel mensen vinden het lastig om voldoende te drinken gedurende de dag. Op het moment dat je lichaam aangeeft dat je dorst hebt, ben je eigenlijk al te laat. Daarnaast zijn er genoeg mensen die helemaal geen dorst krijgen, ondanks dat ze te weinig drinken. De app “Aqualert” maakt het een stuk gemakkelijker om voldoende te drinken. Je voert je gegevens in (gewicht, geslacht, activiteit) en de app berekent hoeveel jij moet drinken. Je kan zelf invoeren wanneer je iets gedronken hebt en de app houdt het dagtotaal bij. De app geeft zelf ook regelmatig een reminder dat je moet gaan drinken. Ideaal voor diegenen die vaak vergeten om hun flesje water te pakken. Kom maar op met die 2 liter!
Download de app in de Appstore of via Google Play.
2. Calm
We leven in een stressvolle maatschappij. Steeds meer mensen lopen tegen een burn-out aan of ervaren continu spanning. Dagelijks een momentje voor jezelf kan je helpen deze klachten te verminderen. De app Calm kan je hierbij helpen. Je kan kiezen voor een programma gefocust op jouw doel. Bijvoorbeeld stressmanagement, beter slapen, omgaan met angst of beter focussen. Daarnaast kan je ook een losse meditatie doen waarbij je begeleid wordt of je kan met de ontspannende achtergrondgeluiden een zelfstandige meditatie uitvoeren. Klinkt misschien wat zweverig, maar ik ben ervan overtuigd dat meditatie zeker kan helpen te ontspannen in de huidige maatschappij. Deze app kan je helpen om helemaal zen te worden.
Download de app via de Appstore of via Google Play.
1. FIT. app
Mijn favoriete app die ik er dagelijks meerdere keren bij pak, is onze eigen FIT Methode app. Eigenlijk bestaat het uit twee verschillende apps: FOOD en FIT. In de app FOOD kan je gemakkelijk je voeding bijhouden. Dit door wat je gegeten hebt handmatig in te voeren, of de barcode te scannen. De app geeft feedback of jij aan je behoefte qua energie en macronutriënten komt volgens je eetplan. Deze kan je zelf opstellen of laten opstellen door een van onze coaches die regelmatig met je meekijken. Dé manier om inzicht te krijgen in je eetpatroon. De verbrande calorieën door extra inspanning worden meeberekend in je dagelijks advies. Deze calorieën worden berekend in de FIT. app waar je je workouts kan bijhouden. Kies een van onze workouts of stel zelf een training op. De app laat visueel de correcte uitvoering van de oefening zien en geeft aan hoeveel sets en reps je moet doen. De FIT. app combineert voeding en bewegen en is dé app om je te helpen gezonder te leven. Nog wat extra hulp nodig? Bekijk hier de online coaching mogelijkheden. Of wil je alleen de FIT. App?
Voor 5 euro per maand jij toegang tot de FIT Methode app! Meld je hier aan voor de FIT. app!
Welke apps gebruik jij?
Nu ben ik wel heel benieuwd, welke apps gebruik jij? Laat het hieronder weten in een reactie!
Wij van WC-eend..
Jammer dat het een abonnementsvorm is, anders had ik jullie app zeker geprobeerd!
My fitnesspal, underarmourrecord