Recent onderzoek van de Brown Universiteit uit Rhode Island wijst uit dat mannen die regelmatig supplementen hebben geslikt een grotere kans hebben op de ontwikkeling van zaadbalkanker [1]. Volgens de onderzoekers hebben de supplementengebruikers zelfs een 65 procent grotere kans op zaadbalkanker. Lees hier hoe het onderzoek opgezet is en wat onze visie is op de studie.
Het onderzoek
Zaadbalkanker komt vooral voor bij mannen tussen de 15 en 39 jaar (ongeveer 700 mannen hebben zaadbalkanker Nederland [2]). Vooralsnog is nog niet compleet in kaart gebracht welke factoren van invloed zijn op de ontwikkeling van zaadbalkanker. Eerder onderzoek geeft een indicatie dat sommige bestandsdelen van bodybuildingsupplementen mogelijk schadelijk zijn voor de cellen van de zaadballen [3][4][5]. Om hier meer duidelijkheid over te krijgen, selecteerden de onderzoekers van deze nieuwe studie 900 mannen uit Massachusetts en Connecticut, waarvan 356 gediagnosticeerd waren met zaadbalkanker en 513 geen diagnose hadden. Onderzoekers vroegen de mannen onder andere naar het supplementengebruik en andere factoren zoals roken, drinken, intensiteit van het sporten, familiehistorie van zaadbalkanker en eerdere ziekten aan de zaadballen. Na een check van de controlevariabelen bleek dat mannen die supplementen hadden gebruikt een 65% grotere kans hadden op het ontwikkelen van zaadbalkanker dan mannen die geen supplementen hadden gebruikt. Supplementgebruik werd geclassificeerd als zodanig als een man ten minste één keer per week gedurende minimaal vier weken supplementen consumeerde. Opvallend was dat als mannen meerdere supplementen tegelijk namen, de kans op balkanker 177% groter was. Verder gaven de onderzoekers aan dat mannen die voor hun 26ste supplementen namen een grotere kans hadden op zaadbalkanker. De onderzoekers concluderen dat het resultaat in lijn is met een eerdere case-studie waarbij supplementen ook voor negatieve bijwerkingen zorgden [6].
Wat denken wij
Tot zover is er nog te weinig bekend over dit onderwerp om direct te concluderen dat bepaalde supplementen de kans op zaadbalkanker vergroten. Omdat het hier gaat om een relatief klein onderzoek, is het niet mogelijk om vast te stellen of er een oorzakelijk verband bestaat tussen supplementgebruik en zaadbalkanker. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of er écht een duidelijke relatie bestaat tussen bepaalde supplementen en zaadbalkanker.
Helaas zijn de onderzoekers vergeten te vragen naar het anabole-steroïdengebruik van de mannen. Mogelijk is dit de onderliggende verklarende variabele van de relatie; in dat geval kan supplementengebruik onschadelijk zijn. Ook jammer is dat het hier gaat om een retrospectief onderzoek in plaats van een prospectieve cohort studie. Daarnaast is het mogelijk interessant om experimenteel onderzoek te doen naar de effecten op celniveau. Ten slotte is een punt van kritiek dat er geen onderscheid is gemaakt tussen de verschillende soorten supplementen. Mogelijk is een eiwitshake of een likje creatine helemaal niet schadelijk, maar zijn specifiek de testosteronboosters of pre-workouts de oorzaak. Echter, gezien de ernst van (zaadbal)kanker is dit een onderwerp om goed in de gaten te houden. De onderzoekers zijn al bezig om verder in het onderwerp te duiken.
Geef een antwoord