Ga je van sporten beter leren? Onderzoekers van het Radboud Universiteit hebben ontdekt dat kennis beter wordt opgeslagen als je 4 uur na het studeren een half uurtje gaat sporten.
Theorie
Leren is eigenlijk niks anders dan kennis of ervaringen voor langere tijd opslaan in de hersenen. Om dit te realiseren, moeten allerlei processen in zenuwcellen, de neuronen, in werking worden gezet. Bepaalde verbindingen tussen neuronen moeten sterker of juist zwakker worden gemaakt. De processen die dit mogelijk maken, worden in gang gezet door stoffen zoals dopamine, noradrenaline en BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Bij het sporten worden deze stoffen ook aangemaakt. Misschien is er een link, dacht een groep onderzoekers…
Onderzoek
Om dit te onderzoeken, verzamelden de onderzoekers 70 deelnemers die plaatjes werden voorgeschoteld waarvan de locatie onthouden moest worden. Meteen na deze opdracht kroop een groep op de fiets om een half uur intensief (80% van de maximale hartslag) te sporten. Een andere groep sprong vier uur na de leertaak op de fiets. Een derde groep sportte helemaal niet. Twee dagen later werd getest wat ze allemaal onthouden hadden, waarbij tegelijkertijd hun hersenactiviteit werd gemeten met een MRI-scanner.
Tussen de groep die direct was gaan fietsen en de groep die niet heeft gefietst, was geen significant verschil te zien in hoeveel er onthouden was. Maar de groep die na 4 uur op de fiets was gestapt, presteerde duidelijk beter op de opdracht. De scans bevestigden daarnaast dat bij deze groep een duidelijker patroon van hersenactiviteit terug is te zien in de hippocampus. Dit is een hersengebied dat betrokken is bij de opslag van nieuwe ervaringen en kennis. Zowel de geheugentest op zichzelf als de onderliggende hersenactiviteit wijzen erop dat je geheugen beter werkt als je 4 uur na het leren fysiek bezig bent. Vervolgonderzoek moet nog uitwijzen waar het optimum precies ligt en of deze effecten alleen ontstaan tijdens het fietsen of bij elke vorm van sport.
Mogelijk helpt sporten na een leertaak dus met de leerprestaties. Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring en de toekomstige onderzoeksresultaten over dit onderwerp. Deel jouw ervaring of mening in een reactie!
Geef een antwoord