Sta jij er wel eens bij stil dat je tijdens het sporten zomaar een orgasme kunt krijgen? Misschien heb je het zelfs al eens mogen ervaren. Hoe kan het dat je tijdens je workout tot een hoogtepunt kan komen?
Buikspieroefening zorgt voor hoogtepunt
We lazen het al in de Metro: volgens seksprofessor D. Herbenick (Universiteit van Indiana) zou een orgasme ontstaan door intensieve buikspiertraining [1]. Een buikspieroefening kan zenuwen stimuleren, zoals die zenuw die zorgt voor het hoogtepunt. Herbenick schreef hierover het boek The Coregasm Workout. Je raadt vast al wat ‘coregasm’ betekent… Inderdaad: een orgasme door de core te trainen. Maar kan dit echt?
Onderzoek: geen link met seksuele situatie
In 2014 nam Herbenick een survey af onder ruim tweeduizend Amerikanen en daaruit kwam naar voren dat 10% van de mannen én vrouwen wel eens een orgasme heeft bereikt tijdens het sporten [2]. Herbernick voerde al eerder een interessant onderzoek uit. Hier ging het alleen om de coregasms bij de vrouwen. Dit onderzoek bewees dat het vrouwelijke orgasme niet altijd verbonden hoeft te zijn aan een seksuele situatie. De meerderheid van de vrouwen van dat onderzoek gaf namelijk aan dat het orgasme dat zij hadden tijdens het sporten zónder seksuele gedachten was ontstaan.
Bekkenbodemspieren
Maar hoe kan dit nou eigenlijk? Seksuoloog van AMC Amsterdam Ellen Laan legt uit dat het niet gek is dat genitaliën reageren zonder dat er sprake is van seks of seksuele gedachten. Zij stelt bijvoorbeeld dat bewezen is dat (extreme) angst ook voor een genitale reactie kan zorgen. Het gaat immers om spontane samentrekkingen van de bekkenbodem, en die kunnen door méér veroorzaakt worden dan slechts seksuele situaties. Het spontaan samentrekken van de bekkenbodemspieren zorgt voor een orgasme, maar hoeft bij mannen niet gepaard te gaan met een erectie of zaadlozing. Deze spontane samentrekking ontstaat dus met name door buikspieroefeningen [3].
Meer plezier in het buikspierkwartier
Als je het mensen om je heen vraagt, zal je waarschijnlijk vaak horen: “Nee, dat is me nog nooit gebeurd”. We weten niet of dit een taboe-onderwerp is, of dat het daadwerkelijk niet zo vaak voorkomt als het onderzoeksresultaat doet vermoeden. In ieder geval weten we nu wel dat het voor kán komen. Als je een dergelijk gevoel voelt aankomen, zou je volgens Herbenick tien minuutjes kunnen stoppen met sporten. Zo krijgen je bekkenbodemspieren even de kans om te ontspannen. Maar dat moet je natuurlijk helemaal zelf weten… Het gepuf en gesteun in de sportschool krijgt in ieder geval wel een heel andere betekenis. Toch maar eens dat buikspierkwartier proberen..?
Geef een antwoord