Uit een recente studie blijkt dat kinderen slechter presteren als ze vaker fastfood eten. Lees hier meer over de resultaten van dit onderzoek.
Het onderzoek
Ondertussen is er al veel bekend over de invloed van fastfood op de ontwikkeling van obesitas bij kinderen, maar het overgewicht is niet het enige probleem. Waarschijnlijk veroorzaakt het ongezonde voedsel ook slechtere prestaties op school. Om dit te onderzoeken, vergeleken onderzoekers van de Ohio State University het zelfgerapporteerde voedingspatroon van 11.740 kinderen en berekenden ze wat de gevolgen waren voor hun schoolcijfers twee jaar later. Hieruit kwam naar voren dat kinderen die veel fastfood eten, slechter scoren dan de kinderen die helemaal geen fastfood eten.
Opvallend was dat het effect van meer fastfood op de schoolprestaties overeind bleef toen de onderzoekers controleerden voor verschillende factoren zoals sportactiviteit, hoeveel televisie ze keken, de andere voedingsbronnen, de sociale-economische status van de familie en de omgevingsfactoren uit de schoolbuurt. De onderzoekers geven aan dat ze zo veel mogelijk hebben gecontroleerd voor omstandigheden die het effect zouden kunnen verklaren voor slechtere schoolprestaties.
Uit de grote groep proefpersonen bleek dat kinderen die twee tot zes keer per week week fastfood aten, een achterstand hadden op de kinderen die geen fastfood aten. Kinderen die maar één tot drie keer per week fastfood aten, scoorden alleen slechter op de wiskundetaken. De onderzoekers geven aan dat ouders niet compleet fastfood hoeven te verbieden, maar dat deze resultaten de indicatie geven dat je kinderen het liefst zo weinig mogelijk junkfood moet geven.
Te weinig ijzer en te veel suiker en vet
De mogelijke reden voor lagere cijfers zou volgens de onderzoekers komen door een gebrek aan ijzer in fastfood. IJzer is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Verder kan een voedingspatroon met veel vet en suiker schadelijk zijn voor het kortetermijngeheugen en de leercapaciteit.
Dit onderzoek kan niet aantonen dat er een causale relatie bestaat tussen het eten van fastfood en lagere cijfers. Echter door het controleren voor zo veel invloedrijke factoren is het mogelijk om een associatie tussen beide variabelen te vinden. Deze studie kijkt alleen naar de resultaten vanaf 10-11 jaar. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of het effect anders is voor andere leeftijdscategorieën.
Geef een reactie