Heb jij al kurkuma in je keukenkastje staan? Zo nee, dan is dit zeker het overwegen waard! Kurkuma, ook wel geelwortel of turmeriek genoemd, is namelijk één van de gezondste specerijen. Het spul wordt allerlei gezondheidsbevorderende effecten toegedicht; het werkt als anti-oxidant, ontstekingsremmend, gaat sommige vormen van kanker tegen en zou nog vele andere fysieke voordelen opleveren. Lees hier meer over de vermoede en bewezen effecten van deze superspecerij.
Gebruik van kurkuma
Het knalgele kurkuma is wat kerrie de gele kleur geeft. De specerij behoort tot de gemberfamilie en wordt al eeuwen gebruikt in Azië; als verf, als smaakmaker, maar ook als medicijn. Zo wordt het daar bijvoorbeeld ingezet om wondjes sneller te laten helen. Onderzoek bevestigt deze helende werking [1]. Terwijl de Aziaten al eeuwen doorhebben dat kurkuma vele gezondheidsbevorderende effecten heeft, komt onderzoek naar dit stofje in het westen pas net op gang.
Effecten van kurkuma
Gelukkig wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar de effecten van kurkuma, en de resultaten zijn absoluut veelbelovend te noemen. De lijst van aandoeningen waar kurkuma effect op zou hebben, wordt steeds groter. Een greep: Alzheimer, diabetes, obesitas, allergieën, astma, AIDS en depressie [4]. Mogelijk wordt de lijst met de de tijd alleen maar langer.
Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de specerij helpt bij de remming van verschillende vormen van kanker, zoals maag-, huid- en alvleesklierkanker [2]. Voor knaagdieren is voor meer vormen van kanker al de werking aangetoond [3].
Hoe gebruik je het?
Kurkuma is vooral lekker door warme gerechten, zoals soep en curry’s. Maar je kan er ook prima saus van maken, door het bijvoorbeeld te mixen met knoflook, peper en kwark. Of gebruik het om je vlees of groenten mee op smaak te brengen.
Eén kanttekening: nadelig van kurkuma is dat het lichaam een normaal ingenomen dosis amper opneemt, onder andere doordat het snel wordt afgebroken en slecht wordt geabsorbeerd. Dit valt echter te ondervangen: door het in te nemen met een hulpstof zoals piperine, het hoofdbestanddeel van peper [5]. Hiervan heb je dan wel meer dan een snufje nodig; in een onderzoek van Shoba e.a. kregen proefpersonen een dosis van 20mp piperine, wat gelijkstaat aan iets minder dan een gram zwarte peper. Voortaan dus woeste curry's op het menu!
Kurkuma kopen
Hieronder staan twee winkels die kurkuma verkopen:
Referenties:
[1] Akbik, D., Ghadiri M., Chrzanowski, W. & Rohanizadeh, R. (2014). Curcumin as a wound healing agent. Life Sciences, 116(1):1-7
[2] Kanai, M. (2014). Therapeutic applications of curcumin for patients with pancreatic cancer. World Journal of Gastroenterology : WJG, 20(28), 9384–9391. doi:10.3748/wjg.v20.i28.9384
[3] Mullaicharam, A. R. & Maheswaran, A. (2012). Pharmacological effects of curcumin. International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Diseases, 2(2): 92-99.
[4] Aggarwal, B. B., & Harikumar, K. B. (2009). Potential Therapeutic Effects of Curcumin, the Anti-inflammatory Agent, Against Neurodegenerative, Cardiovascular, Pulmonary, Metabolic, Autoimmune and Neoplastic Diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 41(1), 40–59. doi:10.1016/j.biocel.2008.06.010
[5] Shoba, G., Joy, D., Joseph, T., Majeed, M., Raajendran, R. & Srinivas, P.S. (1998). Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. Planta Medica, 64(4): 353-356.
Geef een reactie