Eind december is het traditioneel weer tijd voor oliebollen en familie, maar ook hét moment voor lijstjes. Met FIT.nl doen wij hier natuurlijk vrolijk aan mee. Eerder las je al wat de 10 voedingstrends waren van 2017. In dit artikel blikken we terug op de 10 populairste fitnesstrends van 2017.
Progressive overload & autoregulatie
Wij zijn blij met het feit dat steeds meer krachtsporters met een doordacht plan trainen. Niet als een kip zonder kop de gym inrennen en maar doen wat lekker voelt, maar je eerst goed verdiepen in de materie. De termen progressive overload, RPE en autoregulatie hoor je steeds vaker in de sportschool. Even een korte samenvatting voor degene die deze begrippen niet kent:
- Progressive overload is het langzaam opvoeren van de trainingsbelasting zodat je steeds iets sterker wordt.
- Rate of perceived exertion (RPE) is een schaal van 1 tot 10 die je kunt toepassen zodat je niet altijd tot het gaatje gaat. Door dit goed toe te passen raak je minder snel geblesseerd.
- Autoregulatie betekent dat je doet wat je lichaam op dit moment aankan. Zo kun je flexibeler omgaan met goede en slechte dagen.
Wil je meer weten over deze onderwerpen en serieus aan de slag met je krachttraining? Bekijk dan het e-book Sterk & Gespierd.
Combinatie van kracht- en duurtraining: #yescardio
#nocardio was hét credo van veel gymratten in 2015 en 2016. Inmiddels heeft cardio (gelukkig) weer zijn herintrede gedaan in de sportschool. Dit is goed nieuws, want de combinatie van kracht en cardio levert je veel voordelen op. Hoe je dit op de juiste manier combineert, legt Jonathan je uit in dit interessante interview.
Influencers
Instagram lijkt een beetje dood door alle reclame en like-bots. Maar ook dit jaar poppen er steeds weer nieuwe Instagram fitboys en fitgirls op. Wij zijn benieuwd… Volg jij iemand die jou écht inspireert? Laat het hieronder weten in een reactie!
Evidence-based rukt op
De evidence-based fitnesswereld lijkt steeds meer te groeien. Langzamerhand lijkt bro-science naar de achtergrond te verdwijnen. Met prachtige Nederlandse initiatieven zoals Chivo, Iamafoodie, Rob van Berkel, Topsporttopics en Het Voedingscentrum wordt er aardig aan de weg getimmerd. Wij zijn benieuwd wat de toekomst gaat brengen!
Meer bewegen zonder te sporten
In 2017 is steeds duidelijker geworden dat beweging essentieel is voor je gezondheid. En met beweging bedoelen we niet alleen aan sport doen, maar gewoon bewégen. Bijvoorbeeld wandelen, fietsen, de tuin doen, je rekken, stretchen etc. Oftewel, je spieren met enige regelmaat en over een zo groot mogelijke range of motion bewegen. In de afgelopen decennia werd gedacht dat je een zittend beroep (8 uur per dag) kunt opvangen met even een uurtje naar de sportschool. Maar deze gedachte lijkt te veranderen. We moeten naar buiten en in beweging komen!
Powerlifting & olympic lifting
De powerlifting-communities en het aantal olympic lifters lijkt dit jaar flink te zijn gegroeid. Wij hebben in ieder geval het idee dat veel meer mensen krachttraining als sport zijn gaan zien. Het aantal meiden dat een 100+kg deadlift van de grond tilt lijkt exponentieel te zijn gegroeid. Goed nieuws!
Minder kleding
Waar het aantal kilogram op de halters lijkt te zijn gestegen, lijkt de hoeveelheid kleding in de sportschool steeds minder te worden…
Het aantal crop tops en second skin sportleggings (onder zowel mannen als vrouwen) is afgelopen jaar écht tegenomen. Is dit erg? Mijn persoonlijke mening: nee. Leidt het af? Ja!
Youtube
Meer dan vijf jaar geleden was Youtube al een populaire bron van informatie voor mensen die aan krachttraining deden. Momenteel lijkt ook Nederland de switch te maken en zie je het aantal Youtube-kanalen van sporters stijgen. Wie moet je nu volgen? Een lijstje met interessante kanalen als je geïnteresseerd bent in krachttraining:
Persoonlijke schema’s
Meer persoonlijke aandacht en gepersonaliseerde schema’s worden steeds populairder. Veel mensen nemen niet genoegen met een standaard fitnessschema in de sportschool, maar willen een op maat gemaakt plan wat bij hun doel past. Zoals de #fitmethode biedt (ahum, reclame).
Gewoon knalln!
Hier ontkomen we gewoon niet aan. Op het FIT-kantoor was dit de meest uitgekraamde zin van het jaar. En niet voor niets. Als iemand er even doorheen zat, de kluts kwijt was, of om advies verlegen zat, was er maar 1 antwoord: gewoon knalln!
Comments zijn niet beschikbaar voor deze post