Pycnogenol is extract van de plant de pijnboom en behoort tot de plantensoorten die relatief veel flavonoïden bevatten. Flavonoïden zijn antioxidanten. Pycogenol is een interessante stof en heeft een aantal positieve eigenschappen.
Wat zijn de effecten van Pycnogenol?
Het gebruik van pycnogenol als voedingssupplement wordt met verschillende effecten in verband gebracht. Hieronder lees je een aantal belangrijke effecten.
Verbeterde bloedstroom
Binnen verschillende onderzoeken wordt het gebruik van pycnogenol in verband gebracht met een verbeterde bloedstroom. Een verbeterde bloedstroom kan helpen bij mensen met erectieproblemen.
Vermindering oxidatieve stress
Binnen verschillende onderzoeken wordt het gebruik van pycnogenol in verband gebracht met een vermindering van oxidatie stress. Oxidatieve stress ontstaat onder andere door roken, teveel uv-straling, obesitas en een te zware training. Oxidatieve stress kan de cellen en bijvoorbeeld eiwitstructuren beschadigen.
Diabetis
Binnen verschillende onderzoeken wordt er een verband gevonden tussen het gebruik van pycnogenol en een verbetering van de klachten bij diabetes. Hoe dit verband precies werkt is nog niet helemaal duidelijk.
Verbetering gemoedstoestand, aandacht en geheugen
Uit een onderzoek blijkt dat de studenten die pycnogenol toegediend kregen, een hogere welbevinden hadden en beter scoorden op academische testen dan studenten die dit middel niet toegediend kregen. Daarnaast hadden de studenten die pycnogenol toegediend kregen een betere aandacht en geheugen.
Verbetering huidelasticiteit en kwaliteit van de huid (ouderen)
Uit een onderzoek uit 2012 blijkt dat pycnogenol een effect heeft op het verbeteren van de elasticiteit en kwaliteit van de huid bij oudere vrouwen. De mogelijke oorzaak is dat pycnogenol de aanmaak van colageen stimuleerde.
Verlagen LDL-C cholesterol (ongezonde cholesterol)
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat tijdens de periode dat de proefpersonen pycnogenol innamen, er een verlaging optrad in de LDL-c cholesterol waarde (slechte cholesterol).